eSistemi

Monday, Feb 17th

Last update01:17:28 PM GMT

 • Create an account
  *
  *
  *
  *
  *
  Fields marked with an asterisk (*) are required.

Zakaj potrebujem spletno strategijo?

by Administrator
Prebrano 7760 krat

Vaša spletna stran je center vašega spletnega vesolja in ima 4 funkcije:

 • Ljudje download-ajo informacije
 • Z vami se povezujejo
 • Poizvedujejo o vas
 • In če imate srečo – od vas kupujejo

Spletna stran lahko predstavlja zelo uspešno poslovno orodje, pod pogojem, da jo je enostavno najti in da se jo da enostavno uporabljati. Glavna pot do vaše spletne strani je najpogosteje preko Googla ali ostalih brskalnikov.


Ste vedeli da 92% ljudi pogleda le prvo stran zadetkov na Googlu?

Obstajata dva načina, da se zadetki pokažejo na prvi strani:

 • bodisi plačano oglaševanje, kot je Google Adwords, ali
 • preko nepristranskih rezultatov, ki so razvrščeni po Google Page Rank algoritmu (zapletene matematične formule), ki se po navadi dosežejo s SEO ( Search Engine Optimization). 

Vsebina in povratne povezave sta dva ključna elementa, s katerima Google razvršča zadetke na svojih straneh. Iskalniki vedno iščejo spletnih strani z informacijami, ki se ujema s tem, kar ljudje iščejo.

Spletna strategija – le del tega predstavlja spletna stran.

Kaj povezuje spletne brskalnike, družbena omrežja in povratne povezave (back-links)? Izjemna vsebina je pravilni odgovor. Kako?

 • Ustvarite izjemno vsebino na vaši spletni strani in jo delite preko družbenih omrežij kot so Facebook, Twitter, blogi ipd. Če je obiskovalcem/bralcem všeč, jo bodo delili naprej s svojimi prijatelji
 • Ravno ta vsebina bo razlog, zaradi katerega se bodo ljudje vračali nazaj na vašo spletno stran – povratne povezave so ''valuta'' spleta, merilo spletne strani.
 • In seveda, več povratnih povezav boste imeli, višje se boste uvrstili v spletnih brskalnikih.

Toda kako ustvariti izjemno vsebino?
Upoštevajte naslednje 4 nasvete in zagotovo vam bo uspelo:

 1. Zanimiva zgodba
  Zakaj berete časopise, revije? Verjetno ne zaradi oglasov, ampak zaradi zgodb. Ljudje so siti oglasov in ponudb vaših izdelkov ali storitev. Namesto tega raje napišite članek ali ustvarite video, ki bo zabaven, zanimiv, poučen in bo imel dodatno vrednost. Naj ciljna publika ne dobi občutek, da jim želite le nekaj prodati.
 2. Osredotočite se na ciljno publiko
  Govoriti morate v jeziku bralca/kupca. Čim manj uporabljajte besede kot so 'jaz', 'mi', 'naše podjetje' in raje uporabite 'ti', 'vi', 'vaš/a/e/i', saj je vsebina dejansko namenjena njim. Mike Lieberman in Eric Keiles v svoji knjigi Reality Marketing Revolution opisujeta Rdeče/Modri Test s katerim lahko vidimo ali smo osredotočeni na bralce ali nase. Z rdečo barvo obkrožimo besede, ki se nanašajo na nas (jaz, mi, naše podjetje,…), z modro pa tiste, ki se nanašajo na bralca (ti, vi, vaše,…) in če je modrih krogov več, smo na dobri poti.
 3. Bodite jedrnati
  Ko beremo vsebine na spletu, jih po navadi samo na hitro pregledamo, ''prelistamo''. Pogosto ne preberemo do konca niti kratek članek ali objavo. Imejte to v mislih, ko ustvarjate vsebine na vaši spletni strani. Bodite čim bolj jasni pri svojem pisanju. Povzemite bistvene točke.
 4. Uporabljajte ključne besede
  Uporabljate besede, ki bi jih bralci vtipkali v Google ali katerikoli drugi brskalnik. Mnogi uporabljajo tudi Wordle - generira besedni oblak, ki prikazuje najbolj pogosto uporabljene besede v primerjavi z manj uporabljanimi besedami. Vzemite to kot lepo vizualizacijo, kako Google bere vsebino. Poudarite ključne besede ali glavne točke, uporabljate udarne naslove,…


Družbena omrežja so vedno bolj priljubljena – tudi v poslovnem svetu. Facebook, Twiitter, Linkdln, Youtube, Flickr, Blog so le nekatera izmed množice. Odločite se kateri vam najbolj ustreza in začnite. Res je, da boste porabili nekaj časa za objavljanje in povezovanje, toda poglejte to z druge, pozitivne strani - ljudje bodo delili naprej vaše vsebine in dobili boste brezplačen marketing, povratne povezave na vašo spletno stran in višje pozicije v spletnih brskalnikih. Saj bi radi bili na prvi strani zadetkov na Googlu kajne?

Kako načrtovati spletno strategijo?

Po korakih je najbolj enostavno. Uporabite lahko prilogo, ki jo najdete tukaj.

1. Kdo je ciljna publika?

So to prostovoljci, oboževalci, potencialne stranke, potencialni zaposleni? Bolj ko natančno določite na koga ciljate, uspešnejši boste v svoji strategiji.

2. Kaj lahko storite za ciljno publiko

Ko imate nek problem ali iščete informacijo, za to po navadi uporabite internet. Kakšen problem imajo iskalci informacij? Kakšno rešitev lahko ponudite? To je ključ do uspeha – da ravno na vaši strani najdejo rešitev/potrebne informacije. Štiri dejanja, ki bi jih želeli od svojih obiskovalcev spletne strani:

 •  Naj prenašajo vsebine z vaše spletne strani  – lahko ponudite brezplačno e-knjigo, brezplačno aplikacijo, poročila, navodila za uporabo ipd.
 •  Naj se povežejo z vami  – naj vam sledijo na Twitterj-u, Linkedln-u, pritisnejo ' like' na Facebooku, prijavijo na e-novice…
 • Naj poizvedujejo o vas   – naj izpolnijo kontaktni obrazec, izpolnijo vpra šalnik, pokličejo…
 • Naj nakupujejo pri vas  –  najprej in predvsem, boste morda želeli olajšano poslovanje med vašim podjetjem in strankami

3. Zakaj izbrati ravno vas?

Mogoče ponujate popust za tiste, ki so se prijavili na vaše e-novice? Imate brezplačno dostavo izdelkov? Ali imate help-desk, ki je dosegljiv 24 ur na dan? Karkoli že je – izpostavite tiso, kar vas dela edinstvene, posebne. Seveda to podkrepite z dokazi – izjavami zadovoljnih strank, zasluženimi nagradami, objavami v medijih ipd.

4. Kje so?

Ko iščete neko informacijo, vprašate prijatelje ali pa vam Google (ali katerikoli drugi brskalnik) da odgovor. Kolikor je pomembno da optimizirate svojo stran, da se med zadetki na Googlu pojavite čim višje, prav tako je pomembno, da se informacije delijo med prijatelji. Nikoli ne veš, kdo koga pozna in je prav ta oseba lahko zelo pomembna za vaš uspeh.

5. Kako?

"Vsebina je kralj, marketing je kraljica, toda kraljica vodi gospodinjstvo!" je rekel Gary Vaynerchuk.

Pomembno je da imate izjemno vsebino – da je zanimiva, berljiva, zabavna, poučna… da bralec z zanimanjem prebere do konca. Pri pisanju pa imejte v mislih, katere besede bi bralec vtipkal v Google, saj bo tako lažje prišel do ravno vaše spletne strani. Delite vsebino in če bo le-ta zanimiva, jo bodo ljudje delili med svojimi prijatelji preko raznih družbenih omrežij in drugih medijev. Marketinške taktike, ki jih lahko pri tem uporabite: pisanje blogov, Twitter, Facebook stran, pošiljanje elektronskih sporočil, ustvarjanje video filmčkov in objavljanje na YouTube… Uporabite tisto, kar najbolj ustreza vašemu poslu.

6. Kdaj?

Postavite si izzivalne a dosegljive cilje. Naredite si seznam treh stvari, ki jih lahko vsak dan storite in s tem izboljšate svojo spletno strategijo. Na primer prvi dan lahko ustvarite Facebook in Twitter račun in povabite vse svoje stike in prijatelje da se povežejo z vami, organizirate nagradno igro, napišete blog ipd. Ne pozabite na tabelo rezultatov, ki vas bo vodila, da ostanete na pravi poti do ciljev in pa seveda – ne pozabite se nagraditi ko dosežete svoje cilje.

Zdaj ste na vrsti vi. Pa srečno.

Zadnja sprememba Četrtek, 28 November 2013 12:47

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži

Nahajate se tukaj: Zadnje reference Blog Zakaj potrebujem spletno strategijo?